Seemnest paprikaks
Paprika seemnete külvamisega võib alustada veebruari lõpust Vabariigi aastapäeva paiku, kuna paprika kasvuperiood seemnest saagini on pikk. Paprikaseeme idaneb aeglaselt, selleks võib kuluda 7-21 päeva. Parim idanemistemperatuur on 25° ringis, parima tulemuse saavutamiseks võib kasutada ka soojendusega matti. Mugavam on külvata seemned turbatabletti või otse potti. Ühte 12 cm potti võib panna 3–4 seemet, hiljem näpistage kehvemad taimed ära. |
Paprikataim talub pikeerimist halvasti, kuna tema juured ja juurekael on õrnad. Kui siiski on soov pikeerida tuleks taim välja võtta koos juurepalliga, seda tuleks teha 15-20 päeva pärast tärkamist.Väike taim armastab väga sooja ja valgust. Kasvuks ja arenemiseks on sobivaim temperatuur 18-25°. Jahedamal temperatuuril ja varjus ei taha paprikataim hästi kasvada, ei tolmne ja saak jääb kesiseks. Paprika istutatamisel peab silmas pidama, et koht oleks tuulte eest varjatud ja päikesepaisteline. Parim aeg paprikaistiku kasvukohale istutamiseks on siis, kui taim õitseb või on esimesed viljaalged moodustunud. Kasvuhoonesse võib paprikale naabriks panna kasvama kurgirohu, kuna see kogub hästi enda külge putukaid ja kutsub mesilasi kohale, kes tolmendavad õisi ning saagikus suureneb.
Istutamisel võib mulla hulka segada sõnnikut või kanakakat. Suvel kasta paar korda kanakaka leotisega.
Paprika on väga suure C-vitamiini sisaldusega köögivili. 50 g paprikast piisab päevase C-vitamiini vajaduse katmiseks, sisaldades vaid 10 kalorit. C-vitamiin omakorda tugevdab meie immuunsussüsteemi, aitab tagada organismi vastupanuvõimet, on vajalik ühendavate kudede moodustamiseks nahas ja luudes, mis aitab säilitada veresoonte elastsust jne. Söögitegemisel on hea teada, et kui köögiviljade keetmisel panna need kuuma vette, säilib C-vitamiini rohkem. C-vitamiin hävib toidu pikaajalisel kuumana hoidmisel ja korduval ülessoojendamisel.
Allikas: http://www.hansaplant.ee