Maasikad oma aiast
Maasikad on kõige populaarsemad suvemarjad. Nad on maitsvad ning neid on kerge kasvatada ka pottides, rõdul või verandal. Lastel on huvitav jälgida, kuidas valged õied aegamisi muutuvad mahlasteks punasteks maasikateks.
Päritolu
Inimesed on maasikaid söönud juba aegade algusest. Eelajaloolisel ajal korjati metsmaasikaid, kodus hakati maasikaid kasvatama keskajast alates. 17. sajandil ristati Ameerika metsmaasikaid tšiili sortidega, mille marjad olid suuremad. Just sealt said järk-järgult alguse meile täna tuntud maasikasordid.
Rikkaliku saagi saamise eeldused
Maasikad armastavad kergelt happelist, vett hästi läbilaskvat mulda. Taimede juured ei tohiks jääda pikemaks ajaks vette, sest nad lähevad kergesti mädanema. Köögiviljaaias püüa maasikaid kasvatada veidi tõstetud peenardel. Jaga maasikaid ja istuta võsud uutele peenardele igal aastal, et vältida haigusi ja kasvatada uusi taimi. Saagikuse tõstmiseks väeta maasikapeenraid sügisel korralikult kas värske sõnniku või kuiva granuleeritud lehmasõnnikuga. Istuta maasikad ridadena, umbes 25 cm vahedega. Parim aeg uue peenra ettevalmistamiseks ja maasikate istutamiseks on august. Oluline on, et taime süda (paksem, puitunud osa võrsete all) jääks mulla peale. Maasikaid istutades vajuta taimed korralikult kinni ja kasta neid piisavalt. Kaitse päikselistel päevadel noori taimi ajalehega. Võta ajaleht ööseks ära, et vältida taimede kuivamist. Talvekuudel võid taimi kaitsta kuuseokste või õlgedega. Kevadel eemalda pruuniks muutunud lehed. Õitsvaid maasikaid tuleb regulaarselt kasta. Taimedele sel perioodil suure kaaliumisisaldusega lahustuva väetise lisamine aitab kaasa õite moodustumisele ja seega rikkalikule saagile. Marjade küpsemise ajal pane neile alla kiht õlgi, nii jäävad marjad puhtaks. Üha enam aednikke võtavad maasikate kasvatamisel appi musta peenrakile, kuigi leidub neid, kelle arvates on see inetu. Uut peenart ette valmistades kaetakse maapind plastikkilega, mis kinnitatakse vastavalt vajadusele pulkadega. Seejärel lõigatakse kiledesse 25-cm vahedega ristid ning sinna istutatakse noored maasikataimed. Mulla niiskust tuleb regulaarselt kontrollida. Eeliseks on, et kile takistab umbrohtude kasvamist taimede vahel ja mullapind soojeneb kiiremini. Samuti jäävad maasikad puhtamad!
Tõeliselt varajase maasikasaagi kasvatamiseks kata taimed märtsis või aprillis mõneks nädalaks perforeeritud plastmassplaadiga. Nii soojeneb muld veelgi kiiremini ning see omakorda kiirendab taimede arengut.
Maasikate kasvatamine potis
Maasikad sobivad samuti väga hästi pottides või istutuskastides kasvatamiseks, ning ka nendes tingimustes sobivad eeltoodud nõuanded. Pottides kasvavad küll hästi ka tavalised maasikasordid, kuid ronimaasikad (näiteks Guirlande, hinnatud suureviljaline sort) on verandal või rõdul kasvatamiseks sobivamad. Selles olukorras on järgmised aspektid eriti olulised:
Veendu, et potid lasevad hästi vett läbi. Kasuta korralikku istutuskomposti. Kaalu spetsiaalse maasikatele mõeldud komposti kasutamist. Kasta iga päev, eriti kasvuperioodil. Kuuma ilmaga võivad potid ühe päevaga läbi kuivada. Aseta potid päikesepaistelisse, kuid varju võimaldavasse kasvukohta. Vii potid talveks siseruumidesse.
Varased, remontant- ja hilised sordid
Kui tahad oma aiast maasikaid korjata läbi kogu suve sügiseni välja, proovi istutada sorte, mis kannavad vilja erinevatel aegadel. Sort Karina hakkab õitsema kõige esimesena, talle järgnevad Red Gauntlet, Senga Gigagana, Senga Sengana ja lõpuks Tago. Ostara ja Rabunda on remontant- ehk korduvviljuvad sordid. Nende marjad on mahlased ja tihke viljalihaga, kuigi ülalloetletutest väiksemad. Viljad sobivad ka külmutamiseks.
Valmimisaeg
Maasikad saavad korjamisküpseks sordist sõltuvalt juuni lõpust juuli algusest kuni augusti keskpaigani. Remontantmaasikad annavad loomulikult saaki kogu selle perioodi jooksul.
Enne korjamist veendu, et maasikad on täisküpsed, s.t. üleni punased, ning seejärel eemalda marjad ettevaatlikult taime küljest. Maasikaid tuleb alati noppida koos tupplehtedega. See väldib taime haigestumist, samuti säilivad maasikad värskena pikemat aega. Kui neil selleks muidugi võimalus on! Sest kes suudaks vastu panna kiusatusele süüa suurepärased mahlased lõhnavad maasikad kohe ära?
Allikas: http://www.bakker.ee